sedmodnevni spiritualni program

04.09.2007., utorak

JAJIMA U GLAVU!

JAJIMA U GLAVU!

04.09.2007.g.


Image Hosted by ImageShack.us


Snijela koka jaje pa već oglas daje
ko-ko-ko-kodaka zvoni dreka jaka.
Gospođica guska u bari se pljuska
pa kad čula ovo održa joj slovo.
Komšinice draga što vičeš kog vraga?
Cijeli ptičji svijet već tisuć jaja snjeo,
al do tebe ni'ko ne vik'o toliko


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jaje je oblik a istovremeno i rani stadij samostalnog razvoja novog živog bića. Nastaje od oplođene (najčešće od strane muškog pretstavnika vrste) ženske rasplodne stanice, najčešće nazvane i jajnom stanicom ili gametom. (vikipedija)

Jedno jaje, opet ovisno o veličini ima 65 – 75 kcal, te 185 – 215 mg kolesterola, te zbog toga vrijedi preporuka o smanjenju unosa jaja kod osoba sa povišenim kolesterolom. Te osobe ne bi smjele konzumirati proizvode kao što su majoneza, deserte sa dodatkom jaja, tjestenine koje se pripremaju sa jajima i dr.

Zato: Na tržište dolaze jaja obogaćena Omegom-3

Na hrvatsko tržište Marijančanka d.o.o. iz Marijanaca, čija je osnovna djelatnost proizvodnja konzumnih jaja, za desetak će dana plasirati prva jaja obogaćena Omega-3 masnim kiselinama kao prirodni dodatak zdravoj prehrani. Rezultat je to 2,5 godišnjeg zajedničkog rada Marijančanke i tima znanstvenika osječkog poljoprivrednog fakulteta kojega je predvodila aktualna rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera prof. dr. sc. Gordana Kralik.

Ova vijest je već stara, ali me potaknula na ovaj post…!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ne znam znaju li koke da su upravo na putu da počnu nesti „zlatna jaja“, ali ako se „inženjerima“ posreći, tko zna…??? Vama dragi potrošači jedino preostaje da pazite kakava jaja kupujete…..

Image Hosted by ImageShack.us


Nekada su djeci davljali riblje ulje kao lijek. Danas uz svu silu light proizvoda imamo i sve više OMEGOL proizvode (mlijeko, namazi itd), jaja su najnoviji, ali ne i zdanji proizvod iako je OMEGA, koliko ja znam zadnje slovo grčkog alfabeta…

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nekada se govorilo: Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. Sada ćemo slušati slogan: Samo Omega jaje organizmu snagu daje….Živa istina!

Jaje je primjer namirnice u kojoj je sadržano sve potrebno za život, ono je simbol začetka života.

No, šta je s jajima ostale peradi? Zašto samo kokoši? Zar su guske, pure i patke nepodobne ili se ne daju natjerati nesti u kavezima, čitaj; u ropstvu.? Kad su nagovorili ljude na uzgoj nojeva, obećali su nam i nojeva jaja na našem stolu, da čujem, koliko vas je kušalo nojeva jaja?

Po sastavu, kokošjim jajima su vrlo slična i jaja pure, guske i patke. Uz vitamine i minerale u jajima imamo oko 13 posto proteina, 13 posto masti, jedan posto ugljikohidrata i 70 posto vode. Bjelanjak je znatno bogatiji proteinima dok žutanjak prednjači u sadržaju masti.

U žumanjku dominiraju palmetinska i stearinska masna kiselina te se naglašava i prisutnost željeza, dok bjelanjak obiluje proteinima, a prednjače ovoalbumini i ovoglobulini.

Suhi ekstrakt bjelanjaka se upravo zbog toga i koristi kao sirovina pri proizvodnji preparata za povećanje mišićne mase sportaša.

Jeste li ikada na svojoj tržnici ili u svom trgovačkom centru naišli na ikoja druga jaja osim kokošijih?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Prijeko potrebna namirnica koja bi se što češće trebala naći na našim jelovnicima

Koliko vas je uopće vidjelo nojevo jaje, osim na slici?

Jeste li znali da jedno nojevo jaje tezi kao 24 kokošijih ? ... Kakv omlet, od sam jednog jajeta…idealno za brojne obitelji…

Ilustracije radi jedno nojevo jaje teško je oko 1600 grama, a u usporedbi s običnim kokošjim u njega bi stalo čak 26 klasičnih kokinih "proizvoda". ...
Početna cijena jednog jajeta nije niža od 50 eura. Nojeva jaja su prava bomba vitamina, bjelančevina i minerala, koja se aktivno upotrebljavaju u farmaceutskoj industriji, dok je delikatno i niskokalorično nojevo meso postalo pravi luksuz.

Od jednog jajeta najede se 12 ljudi. Od ljuske jajeta izrađuju se skupocjene lampe i ukrasi.

Image Hosted by ImageShack.us


Čini se da je nojevo jaje lakše oslikati nego pripremiti, ovo je baš krasno oslikano, no to je skupo „slikarsko platno“, ako jedno košta 50 eura….

Cjena praznih ljuski jaja
1 komad - 6 eura
5 komada - 28 eura
20 komada - 100 eura
50 komada - 220 eura
100 komada - 400 eura

Ako samo ljuske donose toliko, koliko će koštati nojeva jaja, ako i ona uđu u OMEGA paletu?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Da bi se skuhalo potrebno je od 40 minuta do 1,5 sat, a njegova ljuska nece puci cak i kada na jaje stane ... Ono što fascinira u priči o nojevima su ženkina jaja, koja su veličine 13-16 cm i volumena od kojih 1,5 l što ih čini najvećim jajima u ptičjem svijetu. ...

Image Hosted by ImageShack.us


Ne znam šta bi na ovo rekle obične domaće guske, kad njihova jaja ionako nigdje ne možemo kupiti…Ostaje da sami sebe zapitamo; zar smo guske u magli?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jaja guske i patke i purice - veća su od kokošjih, sadrže više masnoća i kolesterola, kao i proteina u bjelanjku. Često se upotrebljavaju za izradu deserta. ...Jeste li ikada pripremili desert od guščijih, purećih ili pačjih jaja?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zdravstvene i ljekovite blagodati jaja (prema raznim istraživanjima:
Jaja......za bolju moždanu funkciju...za prohodne žile? ...za dobar vid? ...za nadoknadu energije, zdravu kožu, kosu i nokte…ovo je bilo do Omega jaja, sada će morati raditi nova istraživanja….

Image Hosted by ImageShack.us
Zagorske purice obično pronesu početkom ožujka, snesu 15-20 jaja

Drugi tipovi jaja

Vrsta koja se najčešće uzgaja u proizvodnji mesa je domaća kokoš, te njena jaja, iako su guske, fazani, purice i patke vrlo često uzgajaju u istu svrhu. ...

FAZAN

Image Hosted by ImageShack.us


Ženke polažu jaja u udubljenjima na tlu. Sredinom aprila do početka maja snese 10-18 najčešće 12-14 žućkastosivih do zelenkastih jaja.

Skoro svako lovište ima i svoju fazaneriju, ali fazanova (kao i prepeličja) jaja sam vidjela samo u djetinjstvu, u zlatnim poljima žita. Kosci su se znojili pod suncem, kose su brujale i zvonile dok je zlatno klasje padalo, a sve bi nas u pokretu zaustavio lepet krila preplašene ptice koja bi prhnula tik pred kosama, otkrivajući gnijezdo puno jaja…mi djeca bi ih žurno skupili u kape i pregače i drugo jutro smo jeli najukusniji omlet koji je mama ikada spravila…mljac!

Potrebno je reči da su Modoki hvatali čak 12 vrsta ptica, među kojima divlje guske, patke i labudove. Jaja divljih gusaka i pataka također su se sakupljala.(vikipedija)

Image Hosted by ImageShack.us


Jaja prepelice - puno su manja od kokošjih, ali je okus vrlo sličan.

Image Hosted by ImageShack.us


Većina ljudi, ne samo kod nas, već i u svijetu, ne paze na svoje zdravlju sve dok ne upadnu u situaciju kad treba "stati". Onda pored medicinske pomoći, traže "brzi" izlaz u alternativnoj medicini. Jedan od sve popularnijih vidova alternativne medicine su ljekovita svojstva jaja japanskih prepelica. Znanstvenici su došli do saznanja da se određene aminokiseline mogu naći jedino u ovim jajima i ljudskom organizmu.Prepelice mogu mirno nesti svoja jaja, ona već jesu ljekovita, pa ih „inženjeri“ možda ostave na miru, samo ne znam gdje ih nabaviti, osim po malim oglasima…?

Jaja japanskih prepelica najveći efekt pokazuju pri liječenju:
bronhijalne astme, čira želuca, čira na dvanaestercu, kolesterola, dijabetesa, različitih tipova anemija, migrene, povišenog krvnog tlaka, poboljšavaju imunitet, pomažu regeneraciji organizma.

Osnovni sastojci jaja potiču krvotok, jačaju i smiruju živčani sustav (preporučuju se ljudima koji su podložni stresu), ubrzavaju rad želuca i crijeva, povoljno djeluju na srce i krvne žile, te na cjelokupni metabolizam. Također, pokazalo se da ova jaja imaju pozitivan utjecaj na mušku potenciju.

Za navedene bolesti preporuka je tri kure godišnje u razmaku od dva-tri mjeseca. Prepeličija jaja uzimamo sviježa, pol sata prije doručka. Odrasli uzimaju 5 jaja dnevno, djeca do 10 godina 4, a mlađima 2 jaja dnevno. Jaja se uzimaju tučena s mlijekom ili voćnim sokom, može i frape sa svježim voćem, uz dodatak nekoliko kapi limuna. Ako bolest dopušta, zgodno je dodati malo šećera i par kapljica konjaka. Svaka kura sadrži od 120-240 jaja. Uzimaju se prva tri dana po tri, a zatim po pet jaja dnevno, što ukupno traje od 25-49 dana.

Ovako izgleda jedan oglas za prepelice i njihova jaja:

PREPELICE jednodnevne, odrasle, jaja konzumna i za nasad, ukiseljena jaja, te prepeličje meso, povoljno s dostavom u cijelu HR….ili

Prodajem male,odrasle ili obradene prepelice i prepelicja jaja.Ekoloski uzgoj i vrhunska kvaliteta.

Tv-emisija „DOBRO JUTRO HRVATSKA“ je čak objavila i jedan recept u koji obavezno ide čak 8 prepeličijih jaja, kao da se mogu kupiti u prvoj samoposluzi, tu, iza ćoška..

Sušeni dimljeni pureći batak na posteljici od rukole
(za 4 osobe)

Image Hosted by ImageShack.us


400 g dimljenog purećeg batka
150 g listova rukole
papar, maslinovo ulje
8 jaja od prepelica
Pureći batak narežemo na tanke komadiće i položimo na listove rukole na tanjuru, zajedno s prepeličjim jajima. Popaprimo i prelijemo maslinovim uljem.

POLJSKA JAREBICA

Image Hosted by ImageShack.us


Poljska jarebica; ženka formira gnijezdo na sklonitom dijelu tla u koje snese i do 18 jaja.

DIVLJA PATKA

Image Hosted by ImageShack.us


Divlja patka nese 6-10 jaja svijetle boje.

Eh, ove divlje ptice nisu Omega, ali su sretne samo dotle dok ih ljudska ruka ne dohvati. Kad se to dogodi tko zna kakva će jaja one početi nesti, ako ih čovjek dotle ne istrijebi, a možda nam one budu jedina preostala nada.....…

DIVLJA GUSKA

Image Hosted by ImageShack.us


Čim probate OMEGA JAJA, molim vas da nam javite jesu li bezukusna kao GMO rajčice ili imaju okus po ribi, da ne moram više ribu kupovati…

- 00:05 - Komentari (51) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga