sedmodnevni spiritualni program

30.01.2008., srijeda

KOPRIVE I KOPRIVNICA IV

KOPRIVA KAO ZDRAVA HRANA

30.01.2008.g.

"Kopriva je majka zdravlja!"

Postoji i knjižica s tim naslovom, ali nažalost ne znam ni autora ni izdavača.

Image and video hosting by TinyPic

JUHA OD KOPRIVE

Iako se koprivu najčešće priprema kao špinat ili blitvu, ja ću početi s juhama. No, u slijedećem postu će biti i drugih delicija od koprive.

Koprivu ili žaru svi dobro poznajemo pa je nije potrebno detaljno opisivati. Međutim, malo ko poznaje sva njena ljekovita svojstva. Evo, nekih koji se koriste u narodu:

• Ako se kopriva priprema kao špinat i koristi u svakodnevnoj ishrani, veoma ce brzo popraviti krvnu sliku svima koji su malokrvni;
• Oblozi od svježeg lišca koprive, istucanog sa malo soli, ublažavaju reumu u zglobovima;
• Ako se obloge sa iscjeđenim sokom iz svježeg lišca koprive stavljaju na oči, one vrlo efikasno liječe upalu očiju;
• Sok od koprive liječi i mucavost ako se tri-četiri puta svakog dana oboljelom na jezik ukapa 2 do 3 kapi;
• Kopriva se može koristiti i osušena a da pri tome ne gubi svoje ljekovite vrijednosti.

Napomena: Organizmu nenaviklom na koprive se ne može ništa dogoditi, osim, možda, pojačanih vjetrova jer se crijevni trakt čisti jelima od koprive, no te vjetrove ne prati ona nadutost koju stvaraju jela od graha i ostalih grahorica.

KAŽU DA TKO NE POJEDE,BAREM JEDNU JUHU OD KOPRIVE U PROLJEĆE PROMAŠIO JE ZDRAVLJE ZA CIJELU GODINU

PROLJETNA JUHA OD KOPRIVA, NA SIRUTKI

Moja mama je kuhala mladu koprivu na sirutki, dodajući joj kuhani krumpir i povezujući je brašnom razmućenim u vrhnju. Ponekad je tome dodavala divlje zelje, ako bi ga našla, mrkvu i peršin, ako ih je još bilo u trapu, ako je imala koje jaje, razmutila bi ga i preko vilice ukapala u vrijuću juhu, pa bi na tanjuru plivali mali, žuti, jajčani rezančići. Ako ne bi imala krumpira, napravila bi taranicu i ukuhala je na kraju. I šaka riže je mogla zamijeniti krumpir. Takisela juha je bila pravi melem za proljetno čišćenje organizma.


JUHA OD KOPRIVE II

Prokuhajte 0,5 kg mladih kopriva u vreloj vodi. Na maslacu zažutite 1 ribani luk, dodajte sjeckane skuhane koprive, malo juhe u kojoj se kuhala i podlijte 1 l povrtnog temeljca. Ulijte 1 dl domaćeg vrhnja i sve protisnite i vežite u mikseru.


JUHA OD KOPRIVE III

Pregršt, dva mladih kopriva
3-4 krumpira
1-2 mrkve
1 glavica crvena luka
1-2 cesnja cesnjaka
malo soli

krumpir, mrkve, crveni luk,s e kuha u malo vode, kad skoro
povrće bude mekano, dodate vise vode, i kod prvog kljucanja stavite šaku do šaku i pol,sitno iskosanih kopriva koje su naravno prije toga oprane i očišćene, dodate soli, možete i vegete po okusu,dodate ćešnjak,i jedno ulupano jaje, a ako ne 1-2 žlice,umućenog brašna u vodi, skinete s vatre i nakon par minute, možete služiti.


JUHA OD KOPRIVE IV

2 šake lišća mladih kopriva
1 svežanj mladog luka
1 šalica riže
1/2 vezica peršina
1/2 vezica zelenja za juhu
sol, papar
crvena paprika
maslac
2 instant kocke goveđe juhe
3 kocke pileće juhe

Kopriva se očisti, opere, dobro posoli i ostavi da odstoji 45 minuta. Poslije jako istrljati među dlanovima, dobro izgnječiti i oprati u nekoliko voda. Luk prepržiti u maslacu ili ulju, dodati papriku i 8 šalica vode. Sve zajedno prokuhati i onda u posudu dodati koprivu. 10 minuta kuhati pa dodati i rižu. Na kraju se dodati peršin i papar. Po želji prije serviranja dodati vrhnja ili kiselog mlijeka.


JUHA OD KOPRIVE V
Image and video hosting by TinyPic

500 g mladih kopriva
2 češnja češnjaka
4 dcl vrhnja za kuhanje
4 žlice kiselog vrhnja
sol, papar

Priprema: Koprive operemo (upotrijebimo gumene rukavice), očistimo i otrgamo listove. Kipuću vodu posolimo i pokapamo s par kapi maslinovog ulja. U vodu dodamo koprive, na listiće narezan češnjak i pustimo da kuha par minuta. Kada kopriva omekša izmiksamo je štapnim mikserom. Dodamo vrhnje za kuhanje i pustimo da još jednom prokuha. Kod serviranja ukrasimo sa žlicom kiselog vrhnja i svježim paprom.


KREM JUHA OD KOPRIVE

Image and video hosting by TinyPic

Na receptu za ovu finu juhicu od koprive zahvaljujemo chefu Sergiu Mianu. Ovaj recept je sa: http://www.coolinarika.com/, a Coolinarika je jedan od Podravkinih brendova.
50g svježih listova koprive
50g krumpira
20g celera
100g slatkog vrhnja (za kuhanje)
300g vode, sol, papar (Sastojci za 1 osobu)
Priprema
1. Operite i očistite na kockice narezan krumpir i celer pa ga skuhajte u slanoj vodi.
2. Povrću dodajte prethodno u vreloj vodi kratko poparene (blanširane) koprive koje ste izvadili iz vruće vode i naglo ih ohladili u hladnoj vodi s ledom (kako bi sačuvale zelenu boju).
Sve zajedno dobro izmiješajte mikserom, dodajte vrhnje i po potrebi izmiješajte.Poslužite u dubokim zdjelicama. Za ukrašavanje poprskajte s par kapi maslinovog ulja i pospite mljevenim paprom. Po želji juhu poslužite s komadićima popečenog kruha ili zlatnim kuglicama.


KREM JUHA OD KOPRIVA S KRUPNIK PAHULJICAMA

Image and video hosting by TinyPic

250 g svježih kopriva
1 krumpir
1 mrkva
15 0 g krupnih pahuljica
3 žlice delikatesnog francuskog kvasca
sol
voda

PRIPREMA: Krumpir i mrkvu oguliti, oprati, nasjeći i skuhati. Kad je skoro kuhano, dodati očišćene koprive, krupnik pahuljice i kvasac, posoliti po ukusu i kuhati još 3-5 minuta. Zatim sve smiksati tako da se dobije krem juha. Po želji se može dodati i 1 žlica hladno prešanog maslinovog ulja.


ZELENA JUHA „PROLJETNI UZLET“

Image and video hosting by TinyPic

1 češnjak
1 naribani veći luk
6-7 žlica kukuruzne krupice
1-1/2 L vode ili temeljca od povrća
1 šalica lišća koprive
malo bijelog papra
1-1 1/2 žličica morske soli
neprskani limun (malo korice i par kapi soka)

Priprema: Na maslinovom ulju kratko popržite nasjeckani mladi češnjak i naribani veći luk. Dodajte 6- 7 žlica kukuruzne krupice, pržite nekoliko minuta na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Dodajte vrelu vodu ili temeljac od povrća i ostavite da prokuha. Kad prokuha smanjite vatru i kuhajte još 10- 15 minuta. Posolite.
U međuvremenu skuhajte koprivu. Opranu koprivu dodajte u proključalu vodu i kuhajte najviše 5 minuta.
Kad je gotova, juhu maknite sa štednjaka, dodajte ocijeđenu kuhanu koprivu i sve izmiksajte.
Po želji dodajte još soli i sok ocijeđenog limuna.
Ukrasite listovima koprive i kriškama narezanog limuna.


Moj dodatak
MLJEVENA KOPRIVA: koristi se cijela kopriva, osušena i mljevena. Puna je vitamina, proteina, karotena i klorofila, koristi se za povratak energije.Spremljena, zimi može biti osnova za krem juhu od kopriva, a mogla bi postati prva u svijetu; krem juha od kopriva u vrećici i novi proizvod u paleti Podravkinih juha..



- 11:20 - Komentari (51) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga